EKK:n perustajajäsen, KTM ja kaupunkisuunnittelija Tuomas Santasalo kertoo yhdistyksen perustamisen lähteneen siitä, että oli itse tehnyt paljon kaupunkisuunnittelua nimenomaan kävelykeskustojen kehittämiseksi kaupungeille. Siinä yhteydessä luotiin uusi yhteistyötapa, jossa yritettiin saada mukaan kiinteistönomistajat, kaupungit, liikennesuunnittelun ja ne kaupat, jotka jo toimivat kaupunkikeskustassa.
Otimme Ruotsista mallin, johon oli jo perustettu vastaava yhdistys. Sieltä saatiin pohja. Lähdettiin tekemään etenkin kaupan edustajien kanssa, jotka halusivat EKK:n kasaan. Olin itse vahvasti jo mukana tässä työssä, niin olin myös perustamassa EKK:ta. Silloin ei ollut aivan tarkkaa kuvaa siitä, mitä haetaan. Idea oli muodostaa tietynlainen yhteistyöelin, jossa osapuolet pääsevät keskustelemaan keskenään. EKK otti itselleen tehtävän, kun oli näitä keskustayhdistyksiä, joita oli myös itse perustamassa, niin annettiin niille tukea, että kun ne tekivät yhteistyötä paikallisella tasolla, niin tietoja vaihdettiin myös valtakunnan tasolla. Oli aika luonteva työskentelytapa.
Aika hyvin on tämä lähes 30 vuotta pyörinyt juuri siihen suuntaan. Tavoitteet eivät silloin (vuonna 1997) olleet isot. Kaupunkisuunnittelu oli silloin se, että keskustoja alettiin kehittää niin, että ensin kehitettiin kävelykatuja. Nyt kehittäminen on laajentunut siihen, että kaupungit näkevät kehittämisen kävelykeskustana. Kaupungit ovat ottaneet mukaan paikalliset toimijat. Eikä ainoastaan kiinteistönomistajien kanssa mietitä kehittämistä. Tärkeintä on se, miten saadaan kaupunkielämä mukaan. On suurin anti kaupunkisuunnittelulle.
Vanhan kaupunkikeskustan kehittämiselle tärkeintä on ensin tietää, mitä kuluttajat haluavat. Ja sen jälkeen, mitä kaupunki pystyy tarjoamaan ja yritykset antamaan. On yritys- ja markkinatuntemuksen kokonaisuus. Kaupunki on elävä, kun siellä on ihmisiä. Ihmiset tulevat kaupunkiin sen takia, että siellä tapahtuu jotakin.
Kuuntele Tuomas Santasalon citycast!